VI SMOTRA SICG 2022

Tragajući za istinom i njenim punim značenjem, vječiti dječak i junak naše izviđačke priče, vjerovatno nikad nije ni slutio šta je pokrenuo davne 1928. godine u Nikšiću. Našu tradiciju čini najljepša omladinska riznica uspomena i odrastanja na ovim prostorima i kao takva njegovana kroz razna balkanska vremena ponosno stoji i odolijeva izazovima savremenog svijeta.

Izviđački plamen, plamen smotre, seli se u grad pod Trebjesom. Naš plamen osvijetliće ulice Vita Nikolića a na fasadama i zidovima opet će biti ispisani stihovi Dragana Radulovića. Sigurni smo da se niko neće naspavati zbog muzike Miladina Šobića. Kad osjetite čvrstinu ovog kamenog grada polomićete je ljepotom saborne crkve i rimskog bedema. Neka Onogošt pokaže Anagastum i nek se sačekaju sa Anderbom kod mosta na Moštanici za puni doživljaj grada N.

Grad piva i čelika, ponosno će dočekati VI smotru Saveza izviđača Crne Gore i sve one marame i uniforme koje nam dolaze sa svih meridijana svijeta od 28. jula do 5. avgusta 2022. godine.

Ne treba se čuditi što smo za našu smotru izabrali Nikšić i Grahovo, jer ovaj širokogrudi grad svojim krajevima dodiruje i planinu i more a mi baš hoćemo sve da vidimo i osjetimo. Želimo da se probudimo uz Sunce sa Grahovca, da mirno spavamo uz komadanta Savu, da iz Dubrovnika osjetimo „jugo“. Na našoj smotri imaćete priliku da vidite američku sekvoju i još 160 drugih vrsta raznog drveća. Kupaćemo se i sunčati na Grahovskom jezeru i lično čuvati i uređivati vinograde „žilavke“. Borova šuma nam je na raspolaganju, biće ovo prilika da pročistimo „pluća“ Grahova i da najbrže na svijetu vozimo bicikla uskim stazama ovog prirodnog rezervata. Ove godine pripremali smo teren smotre, pa će vaši šatori napraviti pravi mali grad na kampu Saveza izviđača Crne Gore. Tu na terenu, vidjećemo ko se najbrže penje uz stijenu, ko je Robin Hud a ko Hemuli, ko zna najviše o izviđačima a ko se bavi reciklažom ili modelarstvom. Umjetnost smo prepustili najboljima pa možda baš na ovoj smotri otkrijemo novog Pikasa. Da sve prođe kako treba kvalitetna muzika dolazi da nam uljepša veče. Ako ti je sve ovo poznato i nije dovoljno za tvoj nemirni duh pripremili smo i posjetu Kotoru da vidiš i drugo lice Crne Gore. Čekamo te da „ZAKORAČIŠ U AVANTURU“.

VI Smotra Saveza izviđača Crne Gore održaće se na Grahovu od 28. jula do 5. avgusta 2022. godine. Sve informacije o ovoj smotri možete dobiti kontaktirajući nas putem mail-a: jamboree@scouts.org.me

Pratite stranicu Saveza izviđača Crne Gore kao i instagram profil. Prvi informator stiže 15.11.2021.

Z D R A V O !!!