Izazovnih devet dana je pred tobom! Njih će još većom avanturom učiniti program koji smo vješto osmislili tako da se svako pronađe u nekoj aktivnosti i stvori nezaboravne uspomene sa naše VI smotre… A evo plana:

Prvog dana je dolazak i prijavljivanje.

Na recepciji, na samom ulazu, dobićeš uz učesnički paket i narukvicu koja će ti biti ulaznica za sve predviđene aktivnosti. Vođa će te odmah prvog dana detaljno upoznati sa svim pravilima i satnicom programa, kao i sa terenom na kojem ćeš voditi svoj izviđački život sa društvom iz 15 preostalih zemalja. Takođe, po dolasku podiže se i kamp. Svi učesnici podijeljeni su u četiri naselja koja će biti obilježena različitim bojama.

Prati svoju boju i oboji ovo ljeto koračajući kroz Mimine avanture!

Naredna četiri dana (29, 30, 31. jul i 1. avgust) planirani su izleti po sistemu rotacije. Tvoj zadatak je samo da pratiš agendu svog naselja, ostalo prepusti nama…

A evo kroz koje avanture će proći svaki učesnik:

Posjetićeš grad Nikšić…

Odmah nakon doručka, autobus vas kupi, jer nema vremena za gubljenje! U Nikšiću si u 11h i obilaziš mapirane znamenitosti sve do 15h. Nakon toga, imaćeš slobodno vrijeme do 18h, gdje ti nudimo da provedeš vrijeme u gradskom bazenu, ili prosto nastaviš šetnju i vratiš se na mjesta koja su ti posebno privukla pažnju. U 18h te čeka autobus, vraćaš se u kamp i uživaš u večernjem programu zajedno sa ostalim učesnicima!

Posjetićeš grad Kotor…

Nešto drugačija avantura čeka te u Kotoru. Autobus te u 10h vozi do mjesta koje se zove Morinj, a prava avantura kreće pri ukrcavanju na brod! Neko vrijeme ćeš krstariti našom predivnom Bokom… Tu ćeš uočiti brojne jadranske ljepote, zaustavićeš se da izbliza vidiš Gospu od Škrpjela i Perast, osmotrićeš sa broda i šta se zbiva u Tivtu, a onda ćeš se iskrcati u Kotor! Tu opet dobijaš mapu i do 14h obilaziš planirane znamenitosti i zanimljivosti koje nudi ovaj grad. Imaćeš, naravno, slobodnoga vremena… Kako s broda nema skakanja u more, predlažemo ti da slobodno vrijeme iskoristiš tako što ćeš se sa svojim vodom spustiti do obližnje plaže i uživati u sunčanom danu. Samo, pazi da se ne zaneseš i izgubiš pojam o vremenu…  Autobus te čeka po dogovorenoj satnici, a druženje i zabava, nastavljaju se u našem kampu.

Posjetićeš Grahovo…

Možda će ti isprva djelovati kao samo jedno seosko naselje koje nema previše sadržaja, no Grahovo krije brojne zanimljivosti i ljepote. Pred tobom je izazov koji ćeš put odabrati da obiđeš ovo mjesto i saznaš njegove tajne. Organizovaćemo turu do Dvrsnika, ako si spreman da se izboriš sa terenom. Ako ipak nisi, svakako ćeš uživati u obilasku spomenika Savi Kovačeviću, pećini, bogatsvu arboretuma „Kovačević“, aktivnostima na jezeru,… Nisi ni svjestan, dragi čitaoče, šta te sve čeka! Ne podcjenjuj sadržaje koje nudi Grahovo, možda ti kasnije bude žao.

Život u kampu

Jedno će naselje uvijek biti tu da čuva kamp i uživa u aktivnostima na Grahovu. Planiran je sportski program (odbojka, fudbal, streličarstvo, streljaštvo, biciklizam, kajaking), likovne radionica, zanatske radionice, kreativne radionice, društvene igre, edukacije na temu metalnog zdravlja, odgovornog vlasništva, reciklaže, ekologije, biljnog i životinjskog svijeta šume, prve pomoći, izviđačke radionice (topografija/orjentacija/vještine/vještarstva),… Ono što sigurno znamo je – teško će ti biti da odabereš kojoj se konkretno aktivnosti želiš posvetiti! Uz sve ovo, vrijeme će ti brzo proteći, i opet će kamp biti u čitavom sastavu, kada ćeš zajedno sa svim učesnicima Smotre uživati u kulturno-zabavnom programu.

Šesti dan omiljeni je dan na svim većim izviđačkim aktivnostima, pa tako i na smotrama! Nakon raznih putovanja i pustolovina, šestog dana boravimo svi zajedno u kampu i pripremamo se za internacionalni dan. Svaka zemlja treba da pripremi svoj štand. Ponesi sve što želiš, a što misliš da će na najbolji način predstaviti kulturu i tradiciju države iz koje dolaziš. Pripremi sa ekipom i aktivnosti, ali i materijale koje će posjetioci vašeg kutka moći da uzmu kao uspomenu na vaše prijateljstvo, internacionalni dan, i Smotru uopšte! Nudimo ti i vrijeme na sceni… Ukoliko želiš da izrecituješ nešto na svom jeziku, otpjevaš, otplešeš, upališ neki film… Osmisli program i javi nam na vrijeme kako bismo ti olakšali realizaciju svega što planiraš!

Sedmi i osmi dan pokazaće koliko smo odgovorni pojedinci koji stvaraju bolji svijet i koliko poštujemo onaj dio zakona da je izviđač koristan član svoje zajednice koji čuva životnu sredinu. Naime, planirane su ekološke aktivnosti i društveno-korisni rad. Konkretno, uređivaćemo grahovsku šumu i prostor oko Grahovskog jezera. Takođe, u redu za sređivanje stoji i dječiji park, kao i školsko dvorište i fasada koju je potrebno ukrasiti. Ukratko, imaćemo pune ruke posla, ali zajedničkim snagama, uspjećemo da u planiranom roku završimo pomenute aktivnosti i usput se, naravno, zabavimo!

Devetog dana, pošto dobro doručukujemo i skupimo snagu nakon pozdravne večeri, spuštamo kamp i odlazimo kućama noseći najljepše uspomene sa sobom!

Ovo je ukratko objašnjen većinom dnevni program, ali ne brini, nismo zaboravili da ispunimo i ostatak dana. U večernjim časovima zabavljaće nas Anja, Simona i Luka, sa svojom žurkom „Jutro“ koja je inspirisana muzikom iz serije „Jutro će promeniti sve”, Todor Gogić iz ekipe Radija „Krš“, WHO SEE klapa, naš izviđački bend Parentsal advisory, Autogeni trening, kao i grupa TRIBE. Ne moramo napominjati da će se održati i svečana ceremonija otvaranja i zatvaranja Smotre, to se u izviđačkom svijetu podrazumijeva!

Jesmo li spremni da zakoračimo u avanturu?!

Piši mi ako imaš nedoumica, jedva čekam da dođeš na Grahovo!

MIMA