O Smotri

O Događaju

Šta Smotra predstavlja?

6. nacionalna smotra Saveza izviđača Crne Gore je svojevrsna olimpijada izviđačkog života. Ona je namijenjena izviđačima i planinkama Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta. Iako se obično ona organizuje svake 4 godine, ova Smotra dolazi nakon malo duže pauze što je čini posebnom jer se u nju ulaže veliki trud ali i gomila emocija kako bi ona bila što kvalitetnija i uspješnija. Očekujemo da više od 1 000 mladih iz 20 zemalja budu učesnici i provedu nezaboravnih 9 dana u Crnoj Gori!

ZAKORAČI U AVANTURU sa nama jer će ti svaki korak donijeti neko novo iskustvo. Istorija, kultura, tradicija, sportske, ekološke, edukativne, timske aktivnosti utrkivaće se za tvoju pažnju i vrijeme. Bićeš u prilici da upoznaš Nikšić i Kotor, da obiđeš Nikšićki bedem ali i da krstariš Bokokotorskim zalivom poput pravog mornara. Na Grahovu, koje će biti naša kuća za vrijeme trajanja smotre, čeka te velik broj aktivnosti koje će ti pružiti priliku da se oprobaš u nekim novim stvarima ali i da pronađeš nove prijatelje i sa njima stvaraš uspomene za cijeli život.                                                                Pripremi se da spakuješ najljepšu maramu, omiljene gojzerice i učestvuješ u najvećem omladinskom događaju u Crnoj Gori u 2022. godini.

image
1000 +
Učesnika
image
70 +
Radionica
Zakorači u avanturu

Šta da očekuješ?

image

Život u kampu

Izviđači će organizovati izviđačke radionice kroz koje ćeš moći osvojiti određene vještine, vještarstva ili specijalnosti. Takođe ćeš biti u prilici da učestvuješ u različitim društvenim igrama, kvizovima znanja, sajmu kolekcionara, kreiranju izviđačke emisije i još mnogo čemu. Pored toga večernje sati ispuniće zvuci Crnogorskih muzičara i regionalnih muzičkih zvijezda.

image

Upoznaj Crnu Goru

Obiđi Nikšić i Kotor sa nama. Uživaj u zalasku sunca sa zidina stare tvrđave Nikšića i napravi najljepše fotografije krstareći Bokokotorskim zalivom zahvaljujući našim jednodnevnim izletima.

image

Sport i rekreacija

Vozi biciklo kroz Grahovsku šumu ili posmatraj naš kamp dok se penješ na vještačkoj stijeni. Plivaj ili vozi kajak po Grahovskom jezeru da na najbolji način upoznaš svaki njegov dio. Ako imaš snažan takmičarski duh, oprobaj se u nekom od timskih sportova, streličarstvu ili streljaštvu.

image

Omladinski aktivizam

Ako si mlada osoba koja je imala iskustva sa aktivizmom ili ti je to uvijek bilo primamljivo, budi dio različitih radionica koje grade liderstvo, timski rad, vještine rada pod pritiskom. Upoznaj druge omladinske organizacije koje djeluju u Crnoj Gori ili budi dio humanitranih i volonterskih aktivnosti.

image

Ekologija i svijet oko nas

Voliš da istražuješ prirodu? Imamo pravu poslasticu za tebe! Na Grahovu se nalazi jedinstveni Arboretum, botančka bašta sastavljena od drveća, gdje se možeš upoznati sa preko 140 različitih biljnih vrsta. Takođe možeš obići i zaštićeni prostor Bijele Gore ili naučiti kako se brine o vinogradu u Nudu. Ako si pravi prirodnjak, onda ćeš učestvovati u u radionicama o reciklaži i ekološkim akcijama uređenja Grahova.

image

Fakultativni izleti

Ako se u tebi krije pravi avanturistički duh pripremili smo nešto i za tebe: Via Ferrata - Kotor ili Durmitor Rafting Tarom Obilazak NP „Lovćen“ (Posjeta Cetinju i mauzoleju na Lovćenu) Obilazak NP „Durmitor” - Crno jezero/Bobotov kuk/Sedlo Kanjon Škudre Kanjon Komarnice Kanjon Nevidio * Fakultativni izleti biće organizovani isključivo ako bude dovoljan broj zainteresovanih učesnika/učesnica. Cijena fakultativnih izleta biće objavjena u poslednjem biltenu smotre. Fakultativni izlete organizuje turistička agencija i odgovornost za kvalitet realizovanih aktivnosti snosi organizator izleta.

image

Prijatelji smotre